21 maart 2014: Eerste Internationale dag van de bossen

Op donderdag 21 maart organiseren de Verenigde Naties de eerste internationale dag van de bossen. Die moet het belang en de vele functies van bossen en hun biodiversiteit in de kijker plaatsen.
De Internationale Dag van de bossen wordt georganiseerd door de VN, als gevolg van het internationale jaar van het bos in 2011, om het duurzaam beheer en de duurzame ontwikkeling van de bossen, wereldwijd, in de aandacht te brengen.
Wereldwijd willen de Verenigde Naties 7 miljard nieuwe aangeplante bomen realiseren. Al meer dan 150 landen over heel de wereld hebben zich bij deze ambitieuze campagne aangesloten. Vlaanderen, één van de bosarmste gebieden van Europa, mag in deze actie niet achterwege blijven.
Meer informatie op Ecopedia (www.ecopedia.be/platform) de website waar het Agentschap voor natuur en Bos (ANB) samen met Inverde, een team van inhoudelijke specialisten partners wil bouwen aan de kennis rond natuur-, groen- en bosbeheer.
Het Agentschap voor Natuur en Bos wil samen met de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) iedereen aan het planten krijgen. Steden, gemeenten, scholen, verenigingen, landbouwers en bedrijven maar ook de gewone Vlaming met groene vingers en een lapje grond.

Meer zelfs, met zes miljoen Vlamingen gaan we voor 1 MILJOEN nieuwe bomen! Iedere aangeplante boom kan je registreren op de website: www.1miljoenbomen.be om zo de teller naar de kaap van 1 miljoen bomen te duwen.

Op federaal niveau staat de strijd tegen illegale houtkap centraal. België zal de controles op de invoer van illegaal hout voortaan opdrijven. Vanaf nu moet worden aangetoond dat al het hout en alle houtproducten die op de Europese markt worden gebracht, van legale oorsprong zijn. Illegale houtkap blijft een probleem: ongeveer 13 miljoen hectare bos gaat jaarlijks verloren.

Het Algemeen Rijksarchief participeert in het onderzoek naar bossen en wouden:

De Gids GARDEN, “Gids van de archieven met betrekking tot de Ecologische Geschiedenis in België,
18de-20de eeuw, gevormd door openbare instellingen
”, die zal verschijnen tegen het einde van 2014, bevat 274 citaten voor archieffondsen betreffende bossen en wouden in België, waaronder het Zoniënwoud.

Recent publiceerde het Algemeen Rijksarchief eveneens “Het Zoniënwoud in kaart gebracht – La forêt de Soignes à la carte”. Uitgegeven door Marc Carnier & Pierre-Alain Tallier, met medewerking van Bart Boon, René Laurent, Luc Janssens & Michel Maziers. Brussel, ARA, 2013, 152 p., 30€ [Publ. 5277 – ISBN 978-90-5746-639-7].


Vous aimerez aussi...

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.